Ce spune celebrul Ceas al Apocalipsei?
Ceasul Apocalipsei (Doomsday Clock) este o reprezentare simbolică a cât de aproape se află omenirea de autodistrugere prin anihilare nucleară, schimbări climatice sau alte mijloace. Anul acesta, Ceasul a fost fixat la intervalul de 90 de secunde până la miezul nopții, adică foarte aproape de o catastrofă globală.
Publicația Bulletin of the Atomic Scientists, printre fondatorii căreia se numără Albert Einstein si Robert Oppenheimer, a inventat Ceasul Apocalipsei la scurt timp după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, ca simbol al apropierii iminente a omenirii de propria sa distrugere. Ceasul Apocalipsei este fixat în fiecare an de către Consiliul Științific al publicației, în consultare cu o echipă de experți care include nouă laureați Nobel. Schimbările climatice au fost adăugate ca factor în setarea ceasului în 2007.
Ceasul a devenit un indicator universal recunoscut al vulnerabilității omenirii la catastrofele globale cauzate de tehnologiile create de om. În fiecare an, Consiliul fixează limbile ceasului mai aproape de – sau mai departe de – miezul nopții. Anul acesta, oamenii de știință au setat ceasul, pentru al doilea an consecutiv, la 90 de secunde distanță de miezul nopții, „reflectând starea continuă de pericol fără precedent cu care se confruntă omenirea”.
Consiliul, format din 17 membri, a declarat că principalii factori pe baza cărora a fost fixat ceasul anul acesta sunt: războiul din Ucraina, deteriorarea acordurilor de reducere a armelor nucleare, desemnarea anului 2023 drept cel mai călduros an înregistrat vreodată și progresul IA care „ar putea amplifica dezinformarea și distorsiona mediul informațional global”. Aceste evaluări au la bază statistici, cum ar fi numărul și tipurile de arme nucleare din lume, concentrațiile de dioxid de carbon din atmosferă, gradul de aciditate din oceane și rata de creștere a nivelului mărilor. Consiliul ia în considerare, de asemenea, gradul în care liderii, cetățenii și instituțiile lucrează pentru a contracara aceste amenințări. Setat inițial la șapte minute până la miezul nopții, ceasul a indicat cel mai îndepărtat interval față de pericolul autodistrugerii totale în 1991, după încheierea Războiului Rece, când a fost setat la 17 minute până la miezul nopții.
Citește mai mult:
Apnews.com - ‘Doomsday Clock’ signals existential threats of nuclear war, climate disasters and AI
Smithsonianmag.com - Doomsday Clock Stays at 90 Seconds to Midnight Amid Climate Change, War and A.I.
Reuters.com - Atomic scientists keep 'Doomsday Clock' as close to midnight as ever
Dw.com - What does the Doomsday Clock tell us about the future?
Planificarea urbană eficientă reduce riscul de inundații provocate de schimbările climatice
La nivel global, schimbările climatice au determinat în ultimii ani o creștere semnificativă a cazurilor de inundații urbane. Gestionarea eficientă a riscului de inundații în orașe necesită o înțelegere profundă a infrastructurii, a modelelor climatice și a practicilor de utilizare a terenurilor pentru a găsi rapid soluții inovatoare. Cele mai recente analize arată că planificarea urbană strategică are rolul unui scut, protejând locuitorii orașelor și asigurând sustenabilitatea acestor zone.
Amplasarea și proiectarea clădirilor, drumurilor, a sistemelor de drenaj și a parcurilor au un impact semnificativ asupra direcției și volumului apei. Un design eficient ar trebui să integreze sisteme de drenaj durabile care sunt capabile să capteze, să stocheze și să elibereze treptat apa de ploaie. De asemenea, practicile durabile, cum ar fi încorporarea infrastructurii verzi și limitarea construcțiilor în zonele predispuse la inundații, oferă soluții pe termen lung. Printre orașele care au implementat cu succes aceste practici se regăsesc Rotterdam, Veneția sau New York.
Schimbările climatice modelează tendințele emergente în design urban. În viitor, în zonele expuse riscului de inundații, infrastructura urbană va îmbrățișa prezența apei și se va orienta către dezvoltarea unor structuri de tipul „cartierelor plutitoare”. În plus, tehnologia digitală și sistemele de prognoză și monitorizare a inundațiilor vor deveni o parte integrantă a planificării urbane.
Citește mai mult:
climate.ec.europa.eu - Consecințele schimbărilor climatice
innovationnewsnetwork.com - How urban planning and infrastructure design can mitigate flood risks in cities
Despre bioremediere și importanța sa pentru mediu
Bioremedierea, în engleză întâlnită ca bioremediation, reprezintă o tehnologie ecologică utilizată pentru a trata și a reduce poluarea mediului, prin folosirea unor organisme vii, precum bacterii, fungi sau plante, pentru a putea transforma sau pentru a elimina (după caz) sursele de contaminare. Acest proces poate fi pus în aplicare în diferite situații, de la soluri contaminate cu hidrocarburi și metale grele până la apă contaminată cu diverse substanțe chimice toxice.
Există două mari tipuri de bioremediere: cea naturală (bazată pe organisme existente deja în mediul respectiv) și cea asistată (în acest caz, organismele specifice sunt introduse sau chiar stimulate pentru a putea accelera procesul de bioremediere). Organismele bioremediatoare pot descompune sau neutraliza contaminații, transformându-i, astfel, în compuși inofensivi sau mai puțin toxici.
Bioremedierea este încurajată a fi practicată și datorită avantajelor pe care le are, precum caracterul eco-friendly și costurile reduse. Chiar și așa, există provocări care constau în durata mai lungă a procesului și nivelul de eficiență care variază în funcție de condițiile specifice. Punerea în practică a procesului de bioremediere implică evaluarea sitului/locului vizat, selectarea organismelor bioremediatoare, pregătirea mediului, introducerea organismelor în zona contaminată, optimizarea procesului și reabilitatea zonei.
Citește mai mult:
Circulareconomy.europe.eu – Bioremediation as an effective tool for a clean environment
Aftermath.com - What is bioremediation? 4 real – world examples of bioremediation
Investopedia.com - What Is Bioremediation, and How Does It Work (With Examples)?
Fastercapital.com - Bioremediation Process
#Avem o singură misiune: să protejăm și să predăm planeta următoarei generații
„Nu prea suntem în stare să predăm generației următoare o planetă locuibilă. Pare improbabil, dar este responsabilitatea noastră să păstrăm planeta pentru generațiile viitoare. Avem o singură misiune: să o protejăm și să o predăm următoarei generații”. Declarația vine din partea fostului președinte francez François Hollande.