Perspectiva financiară, o dominantă în dezbaterile climatice în anul 2024
Finanțarea tehnologiilor noi, în special în economiile emergente, este esențială, dar dificilă, chiar și în perioade economice favorabile. Dezvoltările recente în finanțele globale oferă însă oportunități pentru companiile inovative. Finanțarea inițială este deosebit de importantă pentru sustinerea energiei curate mai ales pentru acoperirea costurilor inițiale mari de infrastructură.
Chiar dacă dobânzile scad, costul capitalului rămâne ridicat, reprezentând o provocare pentru dezvoltatorii de proiecte. La COP28 din Dubai, țările în curs de dezvoltare au susținut că nu se pot angaja la o „decarbonizare” mai mare fără finanțare adecvată.
Totuși, există o serie de oportunități de finanțare. De exemplu, Băncile de Dezvoltare Multilaterale au emis declarații comune pentru accelerarea finanțării climatice, iar Banca Mondială s-a angajat să aloce cel puțin 45% din finanțarea sa proiectelor climatice. De asemenea, guvernele pot oferi stimulente fiscale consumatorilor care achiziționează vehicule electrice, instalează panouri solare sau fac îmbunătățiri ale locuințelor pentru a obține eficiența energetică. Aceste opțiuni de finanțare verde, inclusiv împrumuturile verzi și obligațiunile verzi, sunt esențiale pentru accelerarea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon.
În ceea ce privește finanțarea sustenabilă și ESG (Environmental, Social, and Governance), se așteaptă ca 2024 să fie un an important pentru reglementări în asigurarea ESG, acorduri internaționale pentru finanțarea tranziției și noi modalități de măsurare a investițiilor în natură și biodiversitate. Implementarea Directivei UE privind Raportarea Sustenabilității Corporative, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2024, cera ca marile companii și cele listate la bursă să ia în calcul riscurile sociale și de mediu.
Citește mai mult:
Time.com - Why Finance Will Be Key to the Climate Story in 2024
Rmi.org - Financing the Transition: Four Trends to Watch in 2024
Progresele revoluționare privind tehnologia energiei geotermale
Sistemele geotermale reprezintă o sursă abundentă de energie care nu utilizează carbon, oferă o alternativă la combustibilii fosili și nu depind de vreme sau de momentul zilei. Aceste sisteme asigură aprovizionarea cu energie pe baza căldurii din sol. Totuși, tehnologia nu este lipsită de riscuri potențiale și dificultăți în implementare. Spre exemplu, obținerea și valorificarea energiei geotermale necesită o sursă de căldură aproape de suprafața solului, rocă permeabilă și fluid subteran. Cele mai multe dintre sistemele geotermale existente pot fi implementate doar în zonele vulcanice, precum Islanda sau Indonezia. Prin urmare, noi sisteme geotermale îmbunătățite se află în etapa de dezvoltare și urmează să fie testate în acest an.
Astfel, cercetătorii au reușit să dezvolte sisteme care au străpuns roci solide, la adâncimi mult mai mari decât sondele geotermale existente, pentru a produce electricitate. Aceste sisteme geotermale permit accesul la căldură în noi locații geografice și sunt considerate drept o sursă imensă de energie nepoluantă. În 2022, SUA au produs mai multă energie geotermală față de oricare altă țară, depășind chiar și Indonezia, caracterizată de soluri vulcanice. În următorii ani, se estimează că sistemele îmbunătățite de energie geotermală, împreună cu sistemele solare, vor putea fi implementate oriunde în lume, la costuri scăzute, pentru a fi utilizate în agricultură sau pentru desalinizarea apelor.
Citește mai mult:
technologyreview.com - The Download: enhanced geothermal systems, and promising climate tech
energy.gov - Geothermal Energy’s Role in Addressing the Climate Crisis
Ce este ploaia acidă?
Ploaia acidă este un fenomen atmosferic în care precipitațiile, precum ploaia, zăpada sau ceața, au un pH mai scăzut decât cel normal. Acest fenomen are loc din cauza unor substanțe acide, provenite în cea mai mare măsură din emisiile industriale și gazele de eșapament (de exemplu, oxizii de sulf și azot), eliberate în atmosferă.
Atunci când acești compuși ajung să interacționeze cu vaporii de apă din atmosferă, se formează acizi puternici și astfel, precipitațiile devin acide. Printre principalele surse de poluare care contribuie la apariția ploii acide se regăsesc: emisiile centralelor electrice care utilizează combustibili fosili; emisiile autovehiculelor care ard combustibili fosili; producția industrială care vizează prelucrarea de metale grele, rafinării de petrol și agricultura bazată pe utilizarea de îngrășăminte și pesticide.
Ploaia acidă este un pericol pentru viața de pe pământ din cauza efectelor diverse care ne pot afecta pe toți. direct sau indirect. Acest tip de ploaie poate afecta compoziția solului, calitatea acestuia, afectând, astfel, creșterea plantelor. Ploaia acidă poate contribui la deteriorarea statuilor, a monumentelor sau diverselor clădiri realizate în special din piatră sau metal. De asemenea, se resimt efecte și asupra ecosistemelor acvatice, mai exact asupra lacurilor și a râurilor care se pot acidifica, precum și asupra organismelor acvatice. Nu în ultimul rând, efecte considerabile ale ploii acide se resimt și asupra oamenilor și a sănătății acestora din pricina inhalării unor substanțe chimice asociate acestui tip de ploaie.
Cercetările și măsurătorile recente indică faptul că aciditatea ploii a fost în creștere în anumite regiuni, mai ales în zonele cu o mare concentrare de activități umane și industriale. De exemplu, în nord-estul SUA, unde se concentrează multe orașe și instalații industriale, se înregistrează niveluri de aciditate mai mari comparativ cu alte regiuni. Pentru a putea reduce apariția ploii acide, se încearcă implementarea la nivel global a unor reglementări de mediu, care să ducă la utilizarea unor tehnologii mai curate în activitatea industrială.
Citește mai mult:
epa.gov – Effects of Acid Rain
nationalgeographic.com – What is acid rain?
Usgs.gov - WHAT USGS AND OTHERS DOING ABOUT ACID RAIN?
#Obiectivul de 1,5°C trebuie menținut
„Obiectivul de 1,5°C trebuie menținut deoarece criza climatică este o amenințare la adresa vieții și pretinde opțiuni care nu ne afectează pe mine și pe tine, ci pe copiii și pe nepoții noștri”. Conform apnews.com, declarația îi aparține Samanthei Burgess, director adjunct al Agenției Europene pentru Climă „Copernicus”.