Greenliteracy.ro - o inițiativă pentru educație și reziliență împotriva dezinformării în domeniul schimbărilor climatice

Picture1
logo-ec-2-1

FAKE NEWS. REAL CONSEQUENCES

Green fact checking-ul săptămânii: Prezentări distorsionate ale nivelurilor istorice de CO2 din diferite ere geologice

Informații de context

Un grafic al concentrației de CO2 de pe Pământ în diferite ere geologice, realizat de către o organizație ce contestă existența fenomenului schimbărilor climatice, a fost distribuit de sute de ori de utilizatorii rețelelor sociale.

Picture 1

Conform graficului, cele mai ridicate niveluri de dioxid de carbon existau în timpul perioadei cambriene prin comparație cu cele mai scăzute niveluri în timpul erei geologice actuale. Cu toate acestea, oamenii de știință subliniază că ritmul rapid cu care activitățile umane contribuie la creșterea nivelului de CO2 din atmosferă este îngrijorător, deoarece ar putea duce la efecte negative, precum fenomene meteo extreme, deșertificare, insecuritate alimentară. Potrivit raportului ONU-IPCC, concentrațiile de CO2 sunt deja mai mari decât în orice altă perioadă istorică, și cu 50% mai mari decât nivelurile preindustriale.

Narațiuni alimentate de astfel de postări/conținuturi

„Schimbările climatice nu sunt provocate de activitatea umană.”

„Schimbările climatice nu există și criza climatică e fabricată / este o mascaradă.”

„Schimbările climatice sunt un fenomen natural, iar omenirea nu poate influența în niciun fel acest proces.”

„Teoria schimbărilor climatice este o teorie inventată / o criză fabricată.”

Evaluarea noastră:

Date științifice prezentate trunchiat și manipulator pentru a nega fenomenul schimbarilor climatice. Graficul omite creșterea vertiginoasă a nivelurilor de CO2 determinate de către factorul uman în ultimii 150 de ani și simplifică istoria climatică a Pământului pentru a minimaliza provocările climatice actuale. Încălzirea globală constantă și documentată încă de la sfârșitul anilor 1800 este cauzată, predominant, de emisiile de gaze cu efect de seră. Activitatea umană amplifică „efectul de seră” al Pământului prin generarea suplimentară de CO2 și a altor gaze în atmosferă. NASA a confirmat că activitățile umane au dus la creșterea conținutului de dioxid de carbon din atmosferă cu 50%, în mai puțin de 200 de ani. Dioxidul de carbon din atmosferă încălzește Pământul, provocând schimbări climatice. Schimbările climatice, parțial determinate de dioxidul de carbon, au dus deja la îmbolnăviri, decese, fenomene meteorologice extreme și perturbarea sistemelor agricole.

Conținutul analizat folosește în mod selectiv unele date științifice pentru a conferi greutate și credibilitate unor narațiuni înșelătoare.

Disclaimer!

Green Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

reuters.com - Chart of historical CO2 levels misleading, overlooks human-driven increase

factcheck.afp.com - Chart of historical carbon dioxide levels misleadingly shared by climate change skeptics