Greenliteracy.ro - o inițiativă pentru educație și reziliență împotriva dezinformării în domeniul schimbărilor climatice

Picture1
logo-ec-2-1

FAKE NEWS. REAL CONSEQUENCES

Green fact checking-ul săptămânii: Erupția recentă a vulcanului Grindavik din Islanda reprezintă mai puțin decât echivalentul unei ore de emisii CO2 generate de omenire la nivel global

Informații de context

O postare de pe Facebook, din 30 noiembrie 2023, compară într-un mod selectiv cantitatea de emisii de CO2 de la fabricarea bateriilor de vehicule electrice cu cea produsă de activitatea unei mașini pe benzină. Postarea a fost distribuită de peste 3.000 de ori pe rețelele sociale.

Green fact checking

Erupția vulcanică a avut loc pe 18 decembrie 2023 în peninsula Reykjanes din Islanda, lângă orașul Grindavik. Mii de locuitori din zonă au fost evacuați după ce activitatea seismică a început în noiembrie.

Potrivit unui studiu științific din 2019, al programului Deep Carbon Observatory din Washington, DC, activitatea umană generează de aproximativ 40 până la 100 de ori mai mult CO2 în fiecare an față de toți vulcanii de pe planeta noastră.

Narațiuni alimentate de astfel de postări/conținuturi eronate

„Schimbările climatice nu sunt provocate de activitatea umană”.

„Schimbările climatice nu există și criza climatică e fabricată / este o mascaradă.”

„Schimbările climatice sunt un fenomen natural, iar omenirea nu poate influența în niciun fel acest proces.”

“Teoria schimbările climatice este o teorie inventată / o criză fabricată”;

Evaluarea noastră:

Afirmația conform căreia o singura erupție vulcanică precum cea din decembrie 2023, din Islanda, ar fi comparabilă, la nivel de emisii, cu întreaga activitate umană de la nivel global, nu este fundamentată științific. Dioxidul de carbon produs de erupțiile vulcanice reprezintă doar o fracțiune nesemnificativă comparativ cu volumul de gaze cu efect de seră generat de către activitatea umană la nivel global. Mitul conform căruia o singură erupție vulcanică eliberează mai mult CO2 în atmosferă decât întreaga cantitate generată de omenire în toata istoria sa, este unul dintre cele mai răspândite falsuri despre clima.

Disclaimer!

Green Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

Usatoday.com - CO2 from Grindavik volcano is tiny compared to amount produced by humans

Rumorguard.org - No, a volcano does not emit more carbon dioxide than all of humanity

Airqualitynews.com - Time for fact-checking as CO2 misinformation surrounds Iceland’s volcanic eruption

Euronews.com- Iceland: Does a volcanic eruption emit more carbon dioxide than human activity?